ViestsDūmoju itaiSurunys ar Oskaru Seikstu: Saknis. Saruna ar Eviku Muiznieci

Surunys ar Oskaru Seikstu: Saknis. Saruna ar Eviku Muiznieci

Nu augusta da novembra byus nalelys sarunys ar dzejnīku Oskaru Seikstu: par sātu, cylvākim, saknem, volūdom, kulturu, breiveibu.

Ūtruo saruna par saknem ar radūšu personeibu Eviku Muiznieci. Kai atgiut sakņu sajiutu?

Oskars Seiksts:
👉 Kam buļbu, kam batviņu, kam kūka saknis, a kam i kuģojis, kam radikals, partū ka latīniski sakne ir radix. Kaidam ari kvadratsakne. Sakņu myusim gondreiž vairs nav.
👉 Tei saprosšona, ka varātu byut saknis, maņ nu babys sātys.
👉 Symtim godim vacā mežā ari tī kūki, kas tī īsasiejuši, jī var ar saknem sasaprast. Batvini teirumā tū vaira navar.
👉 Ka tev nav sakņu, tu palic par ierkšu komuli, kamīļzuoli tuksnesī. Vītejim īdzeivuotuojim tei ir nalaime. Navar duorzu īstateit, boda dzeivinīkus.
👉 Civilizaceja gryuž myus byut par kamīļzuoli. Mes vysi palīkam osuoki. Mes asam taidi kai osūkli, da ašņa sasabodom… Ka zemeite myusus grybātu nūslauceit, jau seņ byutu nūslaucejuse. Laikam tai zemeitei nav taida mierķa.
👉 Kod myusu saknis vaira nasaskar, ir tik nūjauta. (..) Tu it kai zyni, ka kūki tev ir apliek, bet mes jūs vaira najiutam. Partū ka tymss voi partū ka mes vairs naredzim.

LKB projekts “Atīsmis – Oskara Seiksta dzejā, sarunuos, latgalīšu i pūļu volūdā” teik realizāts ar
Vaļsts kulturkapitala fonda mierķprogramys “Latvīšu viesturiskūs zemu atteisteibys programa”, bīdreibys “Latgolys regiona atteisteibys agentura” i Rita Wessius Foundation (Zvīdreja) atbolstu.

Video

Newspaper WordPress Theme

VIESTS